Το σκεπτικό αθώωσης της Βέροιας και οι ευρεσιτεχνίες της ΕΠΟ

soccer_goal1-thumb-large

Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπή της Super League που απήλλαξε την ΠΑΕ Βέροια, τον πρώην πρόεδρό της, Γ. Αρβανιτίδη, και τον μέχρι πρότινος γενικό αρχηγό της, Γ. Λαναρή, από τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του προκαθορισμού αποτελέσματος του αγώνα Ολυμπιακός – Βέροια 3-0 που διεξήχθη στις 6/1/2013 που αντιμετώπιζαν έπειτα από την άσκηση πειθαρχικής δίωξης από τον υπεύθυνο άσκησης πειθαρχικών διώξεων της ΕΠΟ.

Το Soccerplus αποκαλύπτει το σκεπτικό της πειθαρχικής επιτροπής που δίκασε με δύο διαφορετικούς πειθαρχικούς κώδικες την ίδια υπόθεση.

Δηλαδή, με άλλο πειθαρχικό κώδικα δίκασε τη Βέροια και με άλλο πειθαρχικό κώδικα τους Αρβανιτίδη και Λαναρή προκειμένου να εφαρμοστούν κατά περίπτωση οι ευνοϊκότερες για τους κατηγορούμενους διατάξεις!

Όσον αφορά τη Βέροια, η πειθαρχική επιτροπή δεν τη δίκασε με βάση το κατηγορητήριο που παρέπεμπε στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ το 2012 αλλά με βάση τον πειθαρχικό κώδικα του 2014 που προβλέπει, κατά παράβαση των αντίστοιχων κανόνων των FIFA και UEFA, ότι προϋπόθεση για την τιμωρία ομάδας για χειραγώγηση αγώνα είναι η εμπλοκή τουλάχιστον τριών ποδοσφαιριστών.

Η προϋπόθεση αυτή δεν προβλεπόταν στον πειθαρχικό κώδικα του 2012 αλλά η επιτροπή εφάρμοσε το αρ. 39 παρ. 2 που λέει ότι πειθαρχικός κώδικας του 2014 ισχύει «για πειθαρχικά παραπτώματα που διεπράχθησαν πριν την έναρξη της ισχύος του, αν οι διατάξεις του είναι ευνοϊκότερες για τους υπαίτιους από εκείνες που ίσχυαν όταν συντελέστηκε το αδίκημα».

Για τους κ.κ. Αβανιτίδη και Λαναρή, όμως, ίσχυσε ο παλαιότερος πειθαρχικός κώδικας αφού προέβλεπε για την τιμωρία φυσικών προσώπων «πλήρη απόδειξη», που κρίθηκε επιεικέστερη διάταξη από τις «επαρκείς ενδείξεις» που προβλέπει ο πειθαρχικό κώδικας που είναι σε ισχύ.

Οι ευρεσιτεχνίες της ΕΠΟ

Αυτές οι διατάξεις που έχει υιοθετήσει η ΕΠΟ και οδηγούν σε αποφάσεις που αγγίζουν τα όρια του σκανδάλου, ενώ δεν έχουν καμία σχέση με τη FIFA και την UEFA με τις διατάξεις των οποίων η ΕΠΟ εμφανίζεται δήθεν εναρμονισμένη.

Ο δε πρόεδρός της, Γ. Γκιρτζίκης, την ημέρα που αποκαλύπτεται ο ρόλος της ΕΠΟ και οι ευρεσιτεχνίες της που εφαρμόζονται για την αθώωση όσων αντιμετωπίζουν κατηγορίες χειραγώγησης αγώνων, δηλώνει, σα να ζει σε άλλο κόσμο ή προσποιούμενος ότι ζει σε άλλο κόσμο και με αφορμή την μετ’ εμποδίων έγκριση του καταστατικού της ομοσπονδίας από το Ειρηνοδικείο, ματαξύ άλλων τα εξής: «Πιστεύω ότι μπορούμε να αναπτυχθούμε και να βελτιωθούμε αν πλησιάσουμε περισσότερο τα διεθνή επιτυχημένα πρότυπα, αντί να ψάχνουμε για ελληνικές ευρεσιτεχνίες που θα μας απομακρύνουν και θα μας θέσουν εκτός διεθνούς ποδοσφαίρου»!!!

Υπενθυμίζεται ότι για τον συγκεκριμένο αγώνα οι κ.κ. Αρβανιτίδης και Λαναρής αντιμετωπίζουν κατηγορίες από τον ανακριτή διαφθοράς, Γ. Ανδρεάδη, στο πλαίσιο της υπόθεσης της «εγκληματική οργάνωσης».

Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι η απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής, εφόσον δεν υπάρξει έφεση και διαφορετική απόφαση, διατηρεί τη Βέροια, η οποία κινδύνευε με υποβιβασμό εφόσον τιμωρούνταν, στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας και πλέον η μοναδική εκκρεμότητα για την ολική επικύρωση του βαθμολογικού πίνακα είναι η καταγγελία του Εργοτέλη στην ΕΕΑ για κακή μετοχική σύνθεση της Κέρκυρας.

Πηγή: www.soccerplus.gr