Το ποδόσφαιρο αιχμάλωτο της «τυραννίας της πλειοψηφίας»

708957_ethsia_genikh_syneleysh_ths_epoiconpressiconpressgeniko_26-06-2015_0

Από το 19ο αιώνα ο Αλέξης Ντε Τοκβίλ είχε μιλήσει για τον κίνδυνο «τυραννίας της πλειοψηφίας» που ενυπάρχει σε κάθε δημοκρατική αρχή και αφορά την κρατική αυθαιρεσία που νομιμοποιείται από την πλειοψηφία.

Στη Γ.Σ. της ΕΠΟ στις 26/6 επιβεβαιώθηκε ότι μια διοίκηση που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης ως προς τα πρόσωπα, τη φιλοσοφία, τις στοχεύσεις, τους «εχθρούς» και τους «φίλους», βασιζόμενη και νομιμοποιούμενη από την πλειοψηφία, είναι έτοιμη να συνεχίσει να πορεύεται εθελούσια υποταγμένη στις παθογένειες του χώρου από τις οποίες παράγονται και αναπαράγονται φαινόμενα σήψης και διαφθοράς που οδηγούν σε παρατεταμένη παρακμή και θεσμική αποσάθρωση.

Η ΓΣ της ΕΠΟ – του θεσμικά κορυφαίου οργάνου της – ήταν μια απροκάλυπτη επιχείρηση απλής διεκπεραίωσης μιας υποχρεωτικής διαδικασίας.

Ο νέος πρόεδρος, γέννημα – θρέμμα του «παραγοντικού σωλήνα» της «γενιάς του 1997» που έχει τη δυνατότητα να αλλάζει πρόσωπα στην ιεραρχία της πυραμίδας ώστε διαιωνίζει την κυριαρχία του, αντί να προβεί σε απολογισμό της θητείας τη διοίκησης από το διάστημα που πέρασε από την ΓΣ του 2014, προχώρησε σε γενικόλογες και χιλιοειπωμένες «προγραμματικές δηλώσεις» όμοιες με αυτές που έκανε τον περασμένο Ιανουάριο οπότε πήρε τη σκυτάλη από τον Γ. Σαρρή.

Σε μια χρονιά που ίσως ήταν η χειρότερη στην ιστορία της ομοσπονδίας επέλεξε να εθελοτυφλήσει, αρνούμενος να προβεί σε διοικητικό απολογισμό, δείχνοντας άτολμος να θίξει τα κακώς κείμενα των συνεργατών του και ανέτοιμος ή/και αδύναμος να αναμετρηθεί με τα αναμφισβήτητα προβλήματα που γεννά ο τρόπος που πολιτεύεται η διοίκηση της ομοσπονδίας την οποία υπηρετεί και στηρίζει αδιάλειπτα σε όλες τις μορφές της εδώ και πολλά χρόνια.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ επέλεξε ενώπιον ενός ευθυγραμμισμένου  έστω και ψευδεπίγραφα ακροατηρίου να αποφύγει να μιλήσει για τη διάλυση της Εθνικής ομάδας, την κατάρρευση των μοντέλων και των επιλογών στην ΚΕΔ υπό το βάρος αποκαλύψεων και καταγγελιών, για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν μέλη των πειθαρχικών οργάνων, για την αθώωση με «μέριμνα» της ΕΠΟ όσων κατηγορούνται για στημένα παιχνίδια, για το φιάσκο με την «κάρτα υγείας» που έχει προκαλέσει ζημία στα οικονομικά της ομοσπονδίας, για την απώλεια της κρατικής επιχορήγησης προς τα ερασιτεχνικά σωματεία, για τη δικαστική απόφαση για τα τηλεοπτικά του κυπέλλου και κυρίως για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» η οποία σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές συγκροτήθηκε και λειτούργησε μέσα στην ΕΠΟ από πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες και κατά τη ΓΣ πλαισίωναν τον πρόεδρο της ΕΠΟ στην έδρα.

Όλα αυτά κρύφτηκαν κάτω απ’ το χαλί. Επιβλήθηκε η λογική των παράλληλων μονόλογων, ελεγχόμενων από τον περιοριστικό χρόνο, καθώς και της απαγόρευσης διαλόγου, σε μια Γενική Συνέλευση οι αρμοδιότητες της οποίας συστηματικά περιορίζονται. Για παράδειγμα, ενώ παρουσιάζεται στο καταστατικό ως το «ανώτερο νομοθετικό όργανο», της έχει αφαιρεθεί ακόμα και η δυνατότητα επικύρωσης των κανονισμών!

Η αποθέωση του περιορισμού του ρόλου της ΓΣ που συνιστά συρρίκνωση της δημοκρατίας, ήταν όταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ κάλεσε από βήματος τα μέλη της ΓΣ να πάνε στο γραφείο του να θέσουν τα θέματα που τους απασχολούν, υποβιβάζοντας με αυτόν τον τρόπο την ουσία της ΓΣ ως συλλογικού οργάνου αντιπαραθέσεων, διαβουλεύσεων και ζυμώσεων επί ποδοσφαιρικών θεμάτων.

Σε κάποια στιγμή δε είπε, νομίζοντας προφανώς ότι είναι ο Πλατινί, είπε ότι αρνείται να απαντήσει στην κριτική που ασκήθηκε επειδή το ίδιο γίνεται στις συνελεύσεις της UEFA!!!

Η «τυραννία της πλειοψηφίας» που περιγράφτηκε πριν από αιώνες, εφαρμόζεται σήμερα από την ΕΠΟ στο ποδόσφαιρο.

Το κρατά αιχμάλωτο συμφερόντων και ευάλωτο σε κρούσματα διαφθοράς που νομιμοποιούνται από την πλειοψήφια.

Πηγή: www.soccerplus.gr