Στο μικροσκόπιο του FBI ο Μπλάτερ

sepp-blatter

Ο -τελών υπό παραίτηση- πρόεδρος της FIFA Γιόζεφ Μπλάτερ αποτελεί αντικείμενο έρευνας της αμερικανικής δικαιοσύνης στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει τον διεθνή ποδοσφαιρικό θεσμό, αποκάλυψαν χθες τα αμερικανικά ΜΜΕ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Οι New York Times ανέφεραν πως ο Μπλάτερ «προσπάθησε εδώ και μέρες να πάρει τις αποστάσεις του από το σκάνδαλο», αλλά πως οι αρχές «ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν τη συνεργασία ορισμένων από τους εμπλεκόμενους αξιωματούχους της FIFA που κατηγορούνται για διαφθορά», έτσι ώστε να σφίξει ο κλοιός γύρω του.

Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC έκαναν λόγο για μία έρευνα του FBI που αφορά απευθείας στον Σεπ Μπλάτερ, επικαλούμενοι μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους των δυνάμεων της τάξης, καθώς και πηγών που πρόσκεινται στην υπόθεση, χωρίς όμως να δίνουν λεπτομέρειες.

Εκπρόσωπος του FBI αρνήθηκε κάθε σχόλιο, παραπέμποντας στην ανακοίνωση την οποία έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η εισαγγελέας Λορέτα Λιντς σχετικά με την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 14 εκλεγμένων και εταίρων της FIFA. Σύμφωνα με το ABC, ο Σεπ Μπλάτερ βρίσκεται στο μικροσκόπιο του FBI και των αμερικανών εισαγγελέων για πράξεις διαφθοράς και δωροδοκίες που οδήγησαν στις συλλήψεις της 27ης Μαΐου.
«Τη στιγμή που όλος ο κόσμος προσπαθεί να σώσει το τομάρι του υπάρχει σίγουρα κάποιος που αλλάζει πρώτος γνώμη» δήλωσε μία πηγή στο ABC. «Ίσως να μην είμαστε σε θέση να αναποδογυρίσουμε όλη την οργάνωση, αλλά μπορεί και να μην χρειάζεται» δήλωσε άλλη πηγή, αναφερόμενη στις ανακριτικές τεχνικές που ωθούν τους κατηγορουμένους να αποκηρύξουν τους ανωτέρους τους.

Στις 27 Μαΐου η Λορέτα Λιντς ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απήγγειλαν κατηγορίες σε 14 αξιωματούχους της FIFA και του αθλητικού μάρκετινγκ σε μία υπόθεση που αφορά καταχρήσεις ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Γιόζεφ Μπλάτερ, που εξελέγη στις 29 Μαΐου για πέμπτη θητεία, ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του έπειτα από 17 χρόνια στην ηγεσία της παγκόσμιας συνομοσπονδίας.

Η απευθείας εμπλοκή του εξ απορρήτων του και δεύτερου στην ιεραρχία της FIFA, του Γενικού Γραμματέα Ζερόμ Βαλκ, επέσπευσε την παραίτησή του. Μέχρι τώρα δεν έχει ενοχληθεί απευθείας από τις έρευνες που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελβετία για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε τον κόσμο του ποδοσφαίρου και αφορά γεγονότα στη διάρκεια μιας περιόδου που υπερβαίνει τα 20 χρόνια.

Ο Μπλάτερ, ο οποίος εισήλθε στη FIFA το 1975 ως διευθυντής προγραμμάτων ανάπτυξης, ήταν επικεφαλής της από το 1998. Διήλθε πολλές κρίσεις, από το σκάνδαλο Mastercard έως τις αναθέσεις των Μουντιάλ 2018-2022 και προηγουμένως την υπόθεση ISL, με αποτέλεσμα να θεωρείται από πολλούς άφθαρτος.

Πηγή: www.naftemporiki.gr