Ψηφίστηκε ο αθλητικός νόμος με «παρατράγουδα» από τους ΑΝ.ΕΛ

olomeleia_vouli-1728x800_c

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από τη Βουλή κατ’ άρθρο το αθλητικό νομοσχέδιο.

Τα περισσότερα κόμματα ψήφισαν «ναι» στα περισσότερα άρθρα, ενώ λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας η Ν.Δ. απέσυρε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 15 που αφορά τη διατύπωση για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ λόγω της νέας νομοτεχνικής παρέμβασης που έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής, έπειτα από τη χθεσινή αντίδραση της UEFA που προκλήθηκε από τη διαφωνία της ΕΠΟ.

Από τη συγκεκριμένη διάταξη απαλείφθηκε η ο προσδιορισμός «εσωτερικές» στις υποθέσεις που η ΕΠΟ μπορεί να διαχειρίζεται ανεξάρτητα, ενώ προστέθηκε η φράση «με δεδομένο ότι», που αντικατέστησε τη φράση «λαμβανομένου υπόψη» η οποία με τη σειρά της είχε αντικαταστήσει  τη φράση «υπό την προϋπόθεση» η οποία περιέχονταν την πρόταση της UEFA.

Η τελική διατύπωση που κατατέθηκε είναι η εξής: «Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης και λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία, με δεδομένο ότι η ΕΠΟ διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, των οποίων είναι μέλος».

Ωστόσο, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας αφού άνοιξε θέμα με το άρθρο 5 που αφορά τους τακτικούς δικαστές με τον Π. Χαϊκάλη των ΑΝ.ΕΛ. από βήματος να μεταφέρει ως «επίσημη θέση» της ΕΠΟ, τη διαφωνία της στην τριετή θητεία των μελών των πειθαρχικών οργάνων

Η αλλαγή που υπήρξε και στο άρθρο 5 που αφορά τους τακτικούς δικαστές, είναι ότι ο διορισμός τους θα γίνεται από την ΕΠΟ αλλά μέσα από λίστα που θα στέλνεται από αρμόδια δικαστική αρχή.

Από βήματος Βουλής ο κ. Κοντονής είπε ότι για τη συγκεκριμένη αλλαγή επήλθε συμφωνία με την UEFA, αλλά η ΕΠΟ φέρεται να διαφωνεί.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 5 που αφορά τους τακτικούς δικαστές «ναι» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ. Το άρθρο ψηφίστηκε με κατα πλειοψηφία επί των παρόντων με 146 «ναι», 67 «όχι» και 33 «παρών».

«Ναι» στο συγκεκριμένο άρθρο είπαν οι Μαυραγάνης, Παπαχριστόπουλος, Ξουλίδου, Κόκκαλης και Δ.Καμμένος.

Κατά από τους ΑΝ.ΕΛ ψήφισε ο αντιφατικός καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, Π. Χαϊκάλης και «παρών» οι Δαμαβολίτης και Κάτανας.

Απόντες ήταν μεταξύ άλλων οι Π. Καμμένος και Κόλλια.

Απο τη ψηφοφορία για το συγκεκριμένο άρθρο δήλωσε ότι απέχει η πρόεδρο της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Κοντονής: Δεν θίχθηκε ο πυρήνας του νομοσχεδίου

Μετά τη ψήφιση του νόμου ο υφυπουργός Αθλητισμού, δήλωσε:

«Το Νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και επί της αρχής και επί των άρθρων. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός δια των νομίμων αντιπροσώπων του στη Βουλή, αναγνώρισε ένα σοβαρό πρόβλημα και επιχειρεί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να δώσει λύση σε παθογένειες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά και του επαγγελματικού αθλητισμού γενικότερα. Θέλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συζήτηση και την πλειοψηφία η οποία σχηματίστηκε.

Θεωρώ ότι, με την ψήφιση του Νόμου, έχει τελειώσει οριστικά και η περίοδος των αντιπαραθέσεων και των εντάσεων και καλό θα είναι από δω και πέρα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τον Αθλητισμό να καταλάβουν ότι η Κυβέρνηση έχει ως μοναδικό γνώμονα στην πολιτική της να επαναφέρει την ισονομία, την ισοπολιτεία και στις αρχές του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα.

Επομένως η διάθεσή μας είναι να συζητήσουμε σοβαρά, σε βάθος, και όσο χρειαστεί, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με όλες τις Ομοσπονδίες, μηδεμιάς εξαιρουμένης.

Θα ήθελα να πω ότι όσον αφορά στη συζήτηση που έγινε, η Κυβέρνηση έκανε τις αναγκαίες υποχωρήσεις, που δεν έθιγαν τον πυρήνα του νομοσχεδίου, ακριβώς για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση, η οποία φάνηκε στη Βουλή. Ελπίζω αυτή η συναίνεση να φανεί από σήμερα και στο μέλλον, και σε όλες τις συζητήσεις και δηλώσεις των εμπλεκομένων φορέων για τον αθλητισμό. Υπό αυτήν την έννοια θέλω να επαναλάβω και τη δήλωση που έκανα στο κλείσιμο των εργασιών: ότι εξαντλήσαμε τα περιθώρια συνεννόησης.

Πιστεύω ότι ο κάθε Έλληνας φίλαθλος θα καταλάβει ότι ποτέ η Κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να οδηγηθούν οι ελληνικές ομάδες εκτός ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, πολύ δε περισσότερο η Εθνική μας ομάδα και το βάρος πλέον το έχουν άλλοι. Πιστεύω ότι οι συνομιλητές μας θα καταλάβουν τις ευθύνες τους και θα αντιληφθούν ότι εμείς λειτουργήσαμε με αίσθημα υπευθυνότητας, ευθύνης και συναίνεσης».

Πηγή: www.soccerplus.gr