Ψηφίστηκε επί της αρχής και με αλλαγές το αθλητικό νομοσχέδιο

olomeleia_vouli-1728x800_c

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το αθλητικό νομοσχέδιο από τους εκπροσώπους των κομμάτων στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Επιφύλαξη δήλωσαν οι Ν.Δ., ΚΚΕ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ – τα δύο τελευταία κόμματα λόγω διατάξεων που αφορούν την παιδεία και όχι τον αθλητισμό. Τέλος η Χ.Α. αρχικά ψήφισε «παρών», ωστόσο στην συνέχεια άλλαξη γνώμη και ψήφισε κατά.

Πριν τη ψήφιση ο υφυπουργός Αθλητισμού, που είχε την Δευτέρα 27/4 συνάντηση με την ΕΠΟ, προχώρησε σε τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση της γεφύρωσης του χάσματος, που ικανοποίησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένει η στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου και η επαναδιατύπωση του άρθρου που αφορά στο αυτοδιοίκητο.

Πιθανόν αυτά τα θέματα να ξεκαθαρίσουν στην συνάντηση που θα γίνει την Τετάρτη 29/4 ανάμεσα στον Στ. Κοντονή και εκπροσώπους των κομμάτων με τον γενικό γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Κοντονής: «Περιμένουμε τοποθέτηση από FIFA-UEFA»

Αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής ο Υφ. Αθλητισμού υπογράμμισε τα εξής:

«Όπως διαπιστώσατε κι εσείς, είχαμε μια παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση. Αυτή η συζήτηση κατέληξε σε ευρύτερες συναινέσεις από τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί και ενισχύει το νομοθέτημα», ανέφερε αρχικά ο Κοντονής.

Και αφού σημείωσε ότι «μετά τη χθεσινή μου δήλωση, αλλά και τη σημερινή για το αυτοδιοίκητο, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι θέλει να πει και να κάνει η κυβέρνηση», κατέληξε: «Είναι στα χέρια της FIFA και της UEFA και της ΕΠΟ να αποδεχθούν αυτή τη δήλωση, εφόσον δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα με το αυτοδιοίκητο και δεν υπήρξε ποτέ. Περιμένουμε μια θετική τοποθέτηση επ’ αυτών που δηλώσαμε».

Ακολουθούν οι τροπολογίες που έκανε ο κ. Κοντονής:

-Για το θέμα της κατάργησης του άρθρου περί αυτοδιοίκητου του νόμου του 2006, ο κ. Κοντονής είπε ότι θα το συζητήσει με τον εκτελεστικό γραμματέα της UEFΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο, ωστόσο τόνισε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να περιληφθεί στην αιτιολογική έκθεση η χθεσινή του δήλωση ότι «η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με τους νόμους του κράτους, το Σύνταγμα και τα καταστατικά της FIFΑ και της UEFΑ».

-Για να επιβληθεί οποιοδήποτε διοικητικό πρόστιμο σε ΠΑΕ και ομοσπονδίες, θα απαιτείται προηγουμένως η έκφραση γνώμης της ΔΕΑΒ και ίσως και της ΕΛ.ΑΣ.

-Για αποφάσεις όπως η διακοπή πρωταθλήματος και ο αποκλεισμός της έδρας, θα απαιτείται έκφραση γνώμης της ΔΕΑΒ καθώς και διαβούλευση με την ΕΠΟ.

-Για αποφάσεις αποκλεισμού ομάδων από την Ευρώπη, θα απαιτείται προηγουμένως διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες (FIFΑ και UEFΑ ήθελαν αποκλειστική αρμοδιότητα).

-Το πρόστιμο έως 25 εκατ. ευρώ για παραβίαση απόφασης αποκλεισμού από την Ευρώπη, εξειδικεύεται μόνο για την συγκεκριμένη περίπτωση και όχι για άλλη παράβαση και θα αρχίζει από 5

-Μελετάται η αναβολή για μια διετία του ανταποδοτικού τέλους για την αποζημίωση δικαστών.

-Ο χρόνος έκδοσης αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων θα είναι εντός δέκα ημερών.

-Μετά από αίτημα από FIFA – UEFA η υποχρέωση της ΕΠΟ να διαβιβάζει στη ΓΓΑ τις εκθέσεις με τα ύποπτα ματς, θα ισχύει ως υποχρέωση και για το ελληνικό δημόσιο προς την ΕΠΟ. Δηλαδή αν περιέλθει σε γνώση του κράτους μια πληροφορία, να αποστέλλεται στην ΕΠΟ.

-Δεν θα παίρνεται μονομερώς η απόφαση για το πότε θα διεξαχθεί ένας αγώνας που μετατέθηκε ή αναβλήθηκε, λόγω πληροφοριών που υπήρξαν πριν το παιχνίδι για χειραγώγηση. Θα παίρνεται κατόπιν συνεννόησης με τη διοργανώτρια Αρχή και τις ΠΑΕ.

Πηγή: www.soccerplus.gr