Πλατινί: «H αμοιβή που πήρα αφορά δουλειά που έκανα για την FIFA»

Michel Platini

Ο Μισέλ Πλατινί σχολίασε την εμπλοκή του ονόματός του μετά την ποινική δίωξη που άσκησαν οι δικαστικές αρχές της Ελβετιάς σε βάρος του Σεπ Μπλάτερ για «κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση».

Ο Γάλλος αξιωματούχος που διεκδικεί την προεδρία της FIFA στις επερχόμενες εκλογές, υποστήριξε πως το ποσό  των 1,8 εκατ. ευρώ που έλαβε από τον πρόεδρό της, αφορούσε αμοιβή για δουλειά που έκανε για την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Γκρεγκ Ντάικ εξαπέλυσε «βολές» κατά της FIFA, τονίζοντας πως βρίσκεται σε πλήρη αταξία.

Αναλυτικά η δήλωση Πλατινί:

«Σε σχέση με την πληρωμή, θα ήθελα να πω ότι αυτή η αμοιβή αφορά σε δουλειά που έκανα για τη FIFA και είμαι χαρούμενος που ξεκαθάρισα τα συγκεκριμένα ερωτήματα με τις Αρχές. Οι Ελβετικές Αρχές με ρώτησαν για κάποια ζητήματα που σχετίζονται με την έρευνα για τη FIFA που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πάντα ήμουν ανοιχτός στους επίσημους οργανισμούς και τις Αρχές. Το έκανα σαφές λοιπόν και στις ελβετικές ότι απ’ τη στιγμή που έχω ζήσει στη χώρα θα είμαι διαθέσιμος να μιλήσω μαζί τους κάθε στιγμή και να διευκρινίσω κάθε θέμα που σχετίζεται με τις συγκεκριμένες έρευνες».

Ντάικ: «Σε πλήρη αταξία η FIFA»

«Γνωρίζω ότι οι αστυνομικές αρχές ανακρίνουν τον κύριο Μπλάτερ όλο το απόγευμα. Καταλαβαίνω ότι αυτή τη στιγμή δεν κατηγορείται και θα συνεχίσει προς το παρόν να είναι πρόεδρος της FIFA. Πέρα απ’ αυτά δεν ξέρω τίποτα», είπε αρχικά σε συνέντευξή του στο ITV News ο Γρεγκ Ντάικ και ερωτώμενος για το αν πρέπει να παραιτηθεί άμεσα και όχι τον Φεβρουάριο ανέφερε:

«Δεν έχει σε βάρος του κατηγορίες, έτσι δεν νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε αυτό. Αυτό, όμως, που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η FIFA βρίσκεται σε πλήρη αταξία. Την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας (σ.σ. Ζερόμ Βάλκε) τιμωρήθηκε και αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος ανακρίνεται από την αστυνομία».

Η ανακοίνωση από το γραφείο του εισαγγελέα:

«Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας υποπτεύεται πως στις 12 Σεπτεμβρίου 2005 ο κύριος Σεπ Μπλάτερ υπέγραψε συμβόλαιο με την Ποδοσφαιρική Ένωση Καραϊβικής (με τον Τζακ Γουόρνερ ως πρόεδρο εκείνη την χρονική περίοδο); εκείνο το συμβόλαιο ήταν δυσμενές για τη FIFA. Από την άλλη, υπάρχει μία υποψία πως, κατά την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας, ο Σεπ Μπλάτερ παραβίασε τα καθήκοντά του κι ενήργησε ενάντια του συμφέροντος της FIFA και/ή στις FIFA Marketing και TV AG.

Επιπροσθέτως, ο κύριος Σεπ Μπλάτερ είναι ύποπτος για απιστία που αφορά την πληρωμή δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στον Μισέλ Πλατινί, πρόεδρο της UEFA, σε βάρος της FIFA, η οποία φέρεται να έγινε για εργασίες που εκτελέστηκαν στο διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου του 1999 έως τον Ιούνιο του 2002. Aυτή η πληρωμή εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2011.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015, οι εκπρόσωποι του Γραφείου του Εισαγγελέα της Ελβετίας ανέκριναν τον κατηγορούμενο Σεπ Μπλάτερ, έπειτα από συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Την ίδια στιγμή, ο Μισέλ Πλατινί κλήθηκε να παράσχει πληροφορίες

Επιπλέον, το Γραφείο του Εισαγγελέα της Ελβετίας ερεύνησε τα κεντρικά γραφεία της FIFA, με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Αστυνομίας. Το γραφείο του πρόεδρου της FIFA ερευνήθηκε επίσης και κατασχέθηκαν δεδομένα.

Όπως για όλους τους κατηγορούμενους, το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει και για τον κύριο Σεπ Μπλάτερ».

Η FIFA τοποθετήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχίσει να διευκολύνει με όποιο τρόπο της ζητηθεί τις έρευνες.

Η ανακοίνωση της FIFA:

«Από τις 27 Μαΐου του 2015, η FIFA συνεργάζεται με το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας και έχει συμμορφωθεί με όλες τις αιτήσεις για έγγραφα, δεδομένα και άλλες πληροφορίες. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το επίπεδο την συνεργασία μας καθόλη την διάρκεια της έρευνας.

Σήμερα βρέθηκαν στα γραφεία της FIFA εκπρόσωποι του Γραφείου της Γενικής Εισαγγελίας, πήραν καταθέσεις και συγκέντρωσαν επιπλέον στοιχεία για την έρευνα που διενεργούν.

Η FIFA διευκόλυνε τις διαδικασίες και για την ώρα δεν θα κάνουμε κάποιο περαιτέρω σχόλιο ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Σεπ Μπλάτερ, Ρίτσαρντ Κούλεν, ανέφερε για την υπόθεση τα εξής:

«Είμαστε πεπεισμένοι πως αφότου οι ελβετικές αρχές θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν τα στοιχεία και τις αποδείξεις, θα διαπιστώσουν ότι το συμβόλαιο προετοιμάστηκε και έγινε κανονικά αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τα προβλεπόμενα στελέχη της FIFA που ήταν υπεύθυνα για τέτοια συμβόλαια και ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση κακοδιαχείριση».

Όσο για τον Μισέλ Πλατινί, τοποθετήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, κάνοντας δήλωση όπου τόνισε ότι στη συναλλαγή του με τον Σεπ Μπλάτερ δεν υπάρχει καμία παρατυπία. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα χρήματα που έλαβε από εκείνον «σχετίζονται με δουλειά που έφερα εις πέρας έχοντας συμβόλαιο με τη FIFA» και ότι διευκρίνισε τα σχετικά ζητήματα με τις Αρχές».

Πηγή: www.soccerplus.gr