Παράγκα μπουρίνι

Παράγκα

Παράγκα

παράγκα < μεσαιωνική ελληνική μπαράκα < ιταλική baracca < ισπανική, barraca
- μικρή, πρόχειρη κατασκευή, από οτιδήποτε διαθέσιμο υλικό, που χρησιμεύει σαν αποθήκη ή σαν πρόχειρο κατάλυμα
- (αργκό) ομάδα ατόμων που «στήνουν» αγώνες με σκοπό το παράνομο κέρδος

Σε εννέα συλλήψεις παραγόντων ποδοσφαιρικών ομάδων έχει προχωρήσει η Ασφάλεια Αττικής, στο πλαίσιο της υπόθεσης των «ύποπτων» στοιχημάτων σε ελληνικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσαγωγές υπόπτων. Από την αστυνομία στήθηκε μεγάλη επιχείρηση σε σπίτια και γραφεία εμπλεκομένων στην υπόθεση, η οποία αφορά σε 41 στημένα ή ύποπτα – σύμφωνα με την UEFA – παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, του γνωστού και ως «πρωταθλήματος της παράγκας».

Η λέξη «παράγκα» μας γυρίζει 10 χρόνια πίσω, το 2001, όταν στην τηλεοπτική «Ζούγκλα» είχαν ακουστεί σπαρταριστοί όσο και αποκαλυπτικοί διάλογοι, αλλά και παρατσούκλια-κωδικοί όπως «θείος», «κοκαλιάρης», «γουρούνι», «περίεργος». Είχε ακουστεί και η απίστευτη πρόταση, του πρώην προέδρου του συνδέσμου διαιτητών Πειραιά κ. Γιάννη Σπάθα, «…ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και οι άλλοι να πάνε να γαμ…», που έγραψε ιστορία. Κατά τον παλαιό διαιτητή κ. Δημήτρη Ποντίκη, αυτή «η περίφημη φράση ήταν πολύ ήπια για να αποδώσει αυτό που πραγματικά συνέβαινε». Το γεγονός ότι στις περισσότερες κασέτες ο Σπάθας ακούγεται να μιλάει ενώ τρώει, καταδεικνύει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της «παράγκας» ήταν – τι άλλο; – η λαιμαργία. Όλο αυτό καταγράφηκε ως «παράγκα γκέιτ» Νο 1.

Τη χρονιά που διανύουμε, είχαμε και το «παράγκα γκέιτ» Νο 2, όταν στοιχεία – φωτιά, που φωτίζουν ξανά το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήρθαν στην επιφάνεια. Οι συζητήσεις που προκύπτουν από ηχογραφηµένες κασέτες παραπέµπουν σε απόπειρα δωροδοκίας και επιχείρηση επηρεασµού διαιτητή, ενώ πρωταγωνιστές της ιστορίας φέρονται να είναι ο µεγαλοµέτοχος του Ολυµπιακού Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο διαιτητής Γιώργος ∆αλούκας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, πρόεδρος του Ολυµπιακού και της Σούπερ Λίγκας. Τις κασέτες είχε ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας και κάπου εκεί μπλέχτηκε και ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού Νικόλας Πατέρας.

Και στις δύο περιπτώσεις και στα δύο «παράγκα γκέιτ», παρά το ότι η μπόχα από την ασύλληπτη σαπίλα του συστήματος είχε εξαπλωθεί σε όλο το ποδοσφαιρικό φάσμα, δεν προχώρησε καμία επιχείρηση τύπου «καθαρές σφυρίχτρες» για μια στοιχειώδη, έστω, κάθαρση, με ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ας ελπίσουμε ότι τώρα κάτι θα γίνει, για να μπορέσουμε μετά να κηδεύσουμε, ησύχως, το πτώμα του ελληνικού ποδοσφαίρου…

Και τώρα, ο καιρός

Χαλάει ο καιρός το Σάββατο 25 Ιουνίου 2011, το βράδυ, με μπουρίνια και πτώση της θερμοκρασίας.

Μπουρίνι (< βενετικά borin< τουρκικά bourin) θύελλα

Μπουρίνι, κατά την κοινή ναυτική γλώσσα και όχι μόνο, χαρακτηρίζεται γενικά η απότομη μεταβολή του καιρού, σχετικά μικρής διάρκειας, με αύξηση της έντασης του ανέμου, που συνοδεύεται όμως με καταιγίζουσα βροχόπτωση, αστραπές, βροντές και κεραυνούς. Το «μπουρίνι» είναι ταυτόσημος όρος με τον επίσημο λαίλαψ ή λαίλαπα και με τον αρχαίο Αριστοτελικό όρο «εκνεφίας».

Σε δημώδεις εκφράσεις, μεταφορικά, ο όρος μπουρίνι σημαίνει θυμός, νεύρα, οργή π.χ. «Έχει τα μπουρίνια του»…

Το μπουρίνι είναι τοπικό φαινόμενο, που δημιουργείται από τη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στις ψυχρές αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα και τη θάλασσα, που αυτή την εποχή είναι πολύ ζεστή. Οι θερμοί υδρατμοί από τη θάλασσα ψύχονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα, υγροποιούνται και, μετά το μεσημέρι, μετατρέπονται σε θερμικές καταιγίδες.

(Αν μπορεί κάποιος να το εξηγήσει πιο απλά και πιο κατανοητά, θα του ήμουν ευγνώμων)

Το μπουρίνι είναι το συνηθέστερο μετεωρολογικό φαινόμενο, σημείο προγνωστικό ιδιαίτερα στους ναυτικούς, της μετάπτωσης του νοτίου ανέμου σε σφοδρό βόρειο. Σε πολλά νησιά ονομάζεται «προβέντζα». Σε αρκετές περιπτώσεις το μπουρίνι μπορεί να ξεσπάσει χωρίς καν να υπάρχουν νέφη.

Τον Ιούλιο του 1999 ένα μπουρίνι έπνιξε την Αθήνα, ενώ οι άνδρες της Πυροσβεστικής έτρεχαν και δεν έφταναν αφού η υπηρεσία τους δέχτηκε περισσότερες από 500 κλήσεις. Η πλειονότητα των περιστατικών αφορούσε εγκλωβισμούς οδηγών στα οχήματά τους εξαιτίας της νεροποντής και λιγότερο πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα. Κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας μεταβλήθηκαν σε ορμητικούς χείμαρρους και περιοχές ολόκληρες μετατράπηκαν, όταν σταμάτησε η βροχή, σε απέραντες λίμνες.

Για τη γνωστή «παράγκα», όμως, δεν φτάνει μόνο ένα «μπουρίνι» για να τη διαλύσει, σωστά;

Πηγές
– Λεξικό Τεγόπουλος – Φυτράκης
– Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα
– ΕΜΥ

Πηγή: protagon.gr