Ο Κοντονής, ο ελεγκτής και ο ελεγχόμενος

ImageHandler.ashx

O υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής άγγιξε τον πλέον ευαίσθητο τομέα της ποδοσφαιρικής διαπλοκής: το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ. Παράλληλα επιχειρεί με τη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή μέχρι τα τέλη Μαρτίου να ανατρέψει τις παθογένειες της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης μέσα από τον ορισμό τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα.

Περιέργως δεν ασχολήθηκε με ένα ζήτημα που προέβλεπε ο νόμος Ανδριανού. Είναι η ανεξαρτητοποίηση της διαιτησίας. Αναρωτιέται κανείς πως και απέφυγε να το θίξει στις δημόσιες δηλώσεις του, τη στιγμή που και ο ίδιος γνωρίζει ως φίλαθλος ότι η διαφθορά φέρνει τη βία. Και δυστυχώς η ελληνική διαιτησία δεν διάγει τις πλέον διαφανείς ημέρες της.

Από τη στιγμή που ο κύριος Κοντονής ασχολείται με το εκλογικό σύστημα, οφείλει να ασχοληθεί και με τη διαιτησία. Ουδόλως τον εμποδίζει το ασύδοτο αυτοδιοίκητο. Το είπε πολύ γλαφυρά και ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού Κωσταντίνος Παπαλάκης, επικαλούμενος σχετική συνταγματική επιταγή.

Αν η νομοθετική ρύθμιση Κοντονή δεν περιλαμβάνει και τη διαιτησία, τότε θα έχει πετύχει να διατηρηθεί ο μηχανισμός επιρροής του ελεγχόμενου στον ελεγκτή. Τι εννοούμε: ο διαιτητής είναι ελεγκτής και ο παράγων ελεγχόμενος. Όταν ο ελεγχόμενος ορίζει τον ελεγκτή, τότε έχουμε μια στρέβλωση του δικαίου. Εδώ και είκοσι χρόνια οι παράγοντες ορίζουν τους διαιτητές. Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτσίας ελέγχεται πλήρως από τους παράγοντες της ΕΠΟ και η ΕΠΟ ελέγχεται πλήρως από τον εκάστοτε εξουσιαστή μεγαλοπαράγοντα. Άρα είναι αδύνατον διαιτητής που από ελεγκτής καθίσταται ελεγχόμενος να αποδώσει δικαιοσύνη.

Η μόνη λύση που υπάρχει για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση είναι οι διαιτητές να ορίζονται από διαιτητές. Σε μια ανοικτή και δημοκρατική διαδικασία οι εν ενεργεία και οι μη εν ενεργεία διαιτητές να επιλέξουν τους καλύτερους, αυτούς που θέλουν να τους διοικούν. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η ανεξαρτητοποίηση του διαιτιτικού σώματος και θα έχει γίνει το πρώτο βήμα. Η πολιτεία οφείλει να δώσει το έναυσμα και είναι μοναδική ευκαιρία ώστε να απελευθερώσει τη διαιτησία από τα δεσμά των παραγόντων.

Πηγή: www.sdna.gr