Νέα σεζόν με θολό τοπίο, παρά τον «τυφώνα Ανδρεάδη»!

futbolist_pered_vihodom_na_pole_1600

Το νέο πρωτάθλημα ξεκινάει με νέα δεδομένα, νέους «παίκτες» και νέους κανόνες που τέθηκαν κυρίως από την πλευρά της πολιτείας. Ωστόσο, η σαρωτική έρευνα του ανακριτή για την «εγκληματική οργάνωση» άλλαξε τύποις το σκηνικό και όχι εν τοις πράγμασι, αφού… τριγύρω όλα έμειναν ίδια…

Φαινομενικά, το νέο πρωτάθλημα που ξεκινάει σε λίγες ημέρες, κάνει σέντρα υπό τελείως διαφορετική βάση σε σχέση με το προηγούμενο: Άλλος υφυπουργός Αθλητισμού, άλλος πρόεδρος στην ΕΠΟ, άλλη ΚΕΔ, διαιτητές έφυγαν, νέα φυντάνια ήρθαν, νέα μέλη στις πειθαρχικές επιτροπές (προσεχώς), νέες (και με μεγάλη ισχύ) παρουσίες σε ΠΑΕ, περιοριστικοί όροι που δεν επιτρέπουν σε πρόσωπα να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο κλπ.

Διαβάζοντας τα παραπάνω κάποιος που γνωρίζει εντελώς επιφανειακά το ελληνικό ποδόσφαιρο, φαντάζεται ότι έλαβαν χώρα κοσμογονικές αλλαγές! Νομίζει κανείς ότι επήλθε ένα είδος –μερικής έστω- κάθαρσης. Είναι όμως έτσι;

Η πραγματικότητα είναι ολίγον διαφορετική. Διότι αν εξετάσουμε την ουσία των πραγμάτων, επιβεβαιώνονται οι στίχοι του Ρασούλη: «Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν»! Ακόμα και αν το ελληνικό ποδόσφαιρο μοιάζει να μπαίνει στον… «Υδροχόο», οι «Ιχθείς» δεν φαίνεται να φεύγουν…

Οι περιοριστικοί όροι Ανδρεάδη

Το πόρισμα Κορέα και η έρευνα του ειδικού ανακριτή διαφθοράς, Γιώργου Ανδρεάδη για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο, στιγμάτισαν την περσινή σεζόν και θα μας απασχολήσουν και για τα επόμενα χρόνια που η υπόθεση θα οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Η έρευνα του ανακριτή και οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν από τον ίδιο, διαφοροποίησαν κάποια δεδομένα ενόψει της νέας σεζόν σε ό,τι αφορά την παρουσία συγκεκριμένων προσώπων στο ποδόσφαιρο.

Με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, λοιπόν, ισχύουν τα εξής:

Α) Ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, δεν μπορεί να ασκεί διοίκηση στην «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ, να παίρνει αποφάσεις για αυτήν και να την εκπροσωπεί στα θεσμικά όργανα. Για το λόγο αυτό, αμέσως μετά τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν, σύστησε μια εκτελεστική επιτροπή με επικεφαλής τον Γιάννη Βρέντζο η οποία και ασκεί διοίκηση. Τον τίτλο του προέδρου, ωστόσο, τον διατηρεί κανονικά (έστω τύποις), όπως φυσικά και το δικαίωμα να παρακολουθεί την ομάδα της οποίας είναι ιδιοκτήτης.

Β) Τα ίδια ισχύουν και για τον μεγαλομέτοχο του Λεβαδειακού, Γιάννη Κομπότη, που πιθανότατα θα βρίσκεται και τη νέα σεζόν στη Super League, από την στιγμή που οριστικοποιηθεί ο υποβιβασμός της Κέρκυρας. Ο Κομπότης δεν μπορεί να ασκεί διοίκηση στους Βοιωτούς, αλλά παραμένει ιδιοκτήτης της. Ο ισχυρός άνδρας του Λεβαδειακού, ωστόσο, είναι και ένας εκ των τεσσάρων εκπροσώπων της Super League στο Δ.Σ. της ΕΠΟ. Περιέργως όμως (πιθανόν και παρατύπως), η ΕΠΟ εξακολουθεί και τον διατηρεί στις τάξεις της, ενώ και η Super League δεν έχει κάνει εκλογές για να τον αντικαταστήσει από εκπρόσωπό της! Ο ίδιος πάντως, από τη στιγμή που του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, δεν συμμετέχει αυτοπροσώπως ούτε στα Δ.Σ. της λίγκας ούτε στις συνεδριάσεις της ομοσπονδίας.

Γ) Η Βέροια θα βρίσκεται στη Super League και τη νέα σεζόν, όμως δεν μπορεί να έχει πλέον για γενικό αρχηγό της τον Γιώργο Λαναρή, ενώ και ο Γιώργος Αρβανιτίδης δεν μπορεί να ασχοληθεί ούτε με τη «βασίλισσα του Βορρά» αλλά ούτε με τον Άρη, στον οποίο προαλειφόταν για νέος ιδιοκτήτης.

Δ) Μετά τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης να διευθύνουν αγώνες, οι πίνακες διαιτητών της νέας σεζόν δεν περιλαμβάνουν τα ονόματα ούτε του Κώστα Ιωαννίδη, ούτε του Γιάννη Κάμπαξη, ούτε του Απόστολου Αμπάρκιολη. Οι τρεις ρέφερι έμειναν ορθώς εκτός πινάκων, παρά τις θρασύτατες απόψεις περί διατήρησής τους που εξέφραζαν κάποιοι σε ΕΠΟ και ΚΕΔ! Αντίθετα, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, Ηλίας Σπάθας, Θανάσης Γιάχος και Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, μπήκαν κανονικά στους πίνακες, αφού οι μεν δύο πρώτοι δεν έχουν περιοριστικούς όρους, ενώ στον τρίτο έχει απαγορευτεί μόνο η έξοδος από τη χώρα.

Ε) Ο Γιώργος Δούρος και ο Θανάσης Μπριάκος ήταν ήδη εκτός ΚΕΔ πριν τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Όμως στο νέο πρωτάθλημα δεν θα μπορούν ούτε ως παρατηρητές να πηγαίνουν, ούτε να κάνουν μάθημα ως εκπαιδευτές, καθώς δεν συμπεριλήφθηκαν στους σχετικούς πίνακες.

Στ) Ο Γιώργος Σαρρής είχε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο παραιτηθεί από την προεδρία της ΕΠΟ λόγω των δικαστικών περιπετειών που είχε εμπλακεί. Όμως με τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί, δεν μπορεί ούτε να επιστρέψει σε κάποιο πόστο, ούτε φυσικά να εμπλέκεται στα διοικητικά της ΕΠΣ Χίου.

Ζ) Μετά τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν, ο Αριστείδης Σταθόπουλος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τόσο από μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ, όσο και από την προεδρία της ΕΠΣ Μεσσηνίας. Έτσι ασχολείται πλέον μόνο με τα κοινά του Δήμου Οιχαλίας όπου είναι Δήμαρχος. Θα πάψει να ασχολείται και με αυτό αν παραπεμφθεί σε δίκη…

Η) Ο Θόδωρος Κουρίδης συνταξιοδοτήθηκε ήδη από πέρσι από τη θέση του νομικού συμβούλου της ΕΠΟ. Και να ήθελε, δεν μπορεί να επανέλθει πλέον. Μπορεί μόνο να πηγαίνει στο πάρκο Γουδή να πίνει τον καφέ του, όπως λέγεται ότι εξακολουθεί και κάνει…

Θ) Η Ιωάννα Παντελοπούλου, ο Γιώργος Βλάσσης και η Μαρία Αναστασάκη παραιτήθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή της Football League, το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ και την επιτροπή εφέσεων της ομοσπονδίας αντίστοιχα, έπειτα από τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να αποχωρήσουν, καθώς τα πειθαρχικά όργανα τη νέα σεζόν θα απαρτίζονται από τακτικούς δικαστές.

Επί της ουσίας, μηδέν εις το πηλίκο…

Το κατά πόσο όλα τα παραπάνω κρίνονται ως καθοριστικά ή έστω ως απλώς σημαντικά, ώστε να πει κάποιος ότι έχει αλλάξει το τοπίο ενόψει της νέας σεζόν, είναι ένα συμπέρασμα που μπορεί εύκολα να το εξάγει ο καθένας μόνος του. Κατά τη γνώμη μας, ούτε καθοριστικά είναι, ούτε εξόχως σημαντικά.

Καλές οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί, αλλά λειτουργούν κυρίως εκφοβιστικά και αποτρεπτικά και όχι πάντα με επιτυχία. Άλλωστε η δράση κάποιου στο παρασκήνιο δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί…

Όπως επανειλημμένως έχουμε πει, ένα πρωτάθλημα θα ξεκινήσει με πραγματικά νέους και διαφανείς όρους, μόνο όταν αποδοθεί οριστικά δικαιοσύνη στις υποθέσεις που είναι ανοιχτές.

Μέχρι τότε, καλό πρωτάθλημα να έχουμε και ο Θεός να βάλει το χέρι του…

Υ.Γ: Στις παραπάνω επισημάνσεις για το κατά πόσο το νέο πρωτάθλημα ξεκινάει με νέα δεδομένα, προσθέστε τον προσφάτως ψηφισθέντα αθλητικό νόμο, που προβλέπει τακτικούς δικαστές στην αθλητική δικαιοσύνη, καθώς και το δικαίωμα του υφυπουργού Αθλητισμού να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα. Αυτά τα δύο στοιχεία μπορούν χωρίς αμφιβολία να παίξουν σπουδαίο ρόλο. Πρωτάθλημα με ακόμα καλύτερους όρους, θα δούμε όταν η πολιτεία νομοθετήσει για τη διαιτησία καθώς και για το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ.

Υ.Γ2: Αλλαγή του τοπίου σε ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο μπορεί να δούμε και στη διάρκεια του πρωταθλήματος! Αρκεί να βγει το βούλευμα για το σκάνδαλο με την «κάρτα υγείας» και να ασκηθούν διώξεις για την υπόθεση των πλαστών ενημεροτήτων…

Πηγή: www.sdna.gr