Ηλεκτρονικό βραχιόλι και διεθνής αποκλεισμός στον αθλητικό νόμο

Electronic-Monitoring-Ankle-Monitor-Alternative-Sentencing

Τον αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις προβλέπει το πρώτο μέρος του νόμου για τον αθλητισμό που κατατίθεται στη Βουλή την Παρασκευή 27/3 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύμφωνα με πληροφορίες του Soccerplus.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει περίπτωση να προβλέπεται ως μέτρο για όσους καταδικάζονται για περιστατικά «αθλητικής βίας» το ηλεκτρονικό βραχιόλάκι

Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, που φοριέται στο πόδι, εφόσον τελικά ψηφιστεί,  θα αφορά σε κρατούμενους ήπιας και μεσαίας εγκληματικότητας που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα περί βίας στους αθλητικούς χώρους και θα αντικαθιστά την ποινή φυλάκισης.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αποκλεισμός από τις διεθνείς διοργανώσεις

Στο άρθρο 3 αναφέρεται ότι σε περίπτωση παραβίασης των άρθρων 1 και 2 που αφορούν την αντιμετώπιση της βίας ο αρμόδιος υπουργός δύναται για προληπτικούς λόγους να διακόπτει επ’ αόριστον ή οριστικά τα πρωταθλήματα, να απαγορεύει τη συμμετοχή των ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις, να αποφασίζει το κλείσιμο έδρας ή συγκεκριμένης θύρας του γηπέδου και ν’ απαγορεύει τη διάθεση εισιτηρίων για συγκεκριμένο αγώνα καθώς και σε συνδέσμους φιλάθλων.

Επίσης στο νέο αθλητικό νόμο προβλέπονται:

– Υποβολή και έλεγχος πόθεν έσχες διαιτητών (εξετάζεται να περιληφθούν και συγγενικά πρόσωπα)

– Ποινές σε ΜΜΕ που ενθαρρύνουν περιστατικά βίας και ρατσιστικών συμπεριφορών.

– Βαριά πρόστιμα στις ΑΑΕ που έχουν την αντικειμενική ευθύνη επεισοδίων.

– Πάταξη της φοροδιαφυγής που προκύπτει από τη διαθεση εισιτηρίων καθώς και κεντρικό τερματικό σύστημα που θα ελέγχει τη διάθεση εισιτηρίων στους «οργανωμένους».

– Αναβολή αγώνα αν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι ύποπτος χειραγώγησης για στοιχηματικούς λόγους.

Αναλυτικότερα, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει:

– Την υποχρέωση των διαιτητών να καταθέτουν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία διατηρείται, δηλώσεις πόθεν έσχες οι οποίες θα υποβάλλονται σε έλεγχο.

– Τη δυνατότητα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού να εισηγείται την απαγόρευση εισόδου στο κουπόνι του στοιχήματος ομάδων που εμφανίζονται με συχνότητα στους φακέλους που στέλνει η UEFA στην ΕΠΟ και αφορούν αγώνες ύποπτους χειραγώγησης

– Την παροχή δικαιώματος στον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό να αποφασίζει τη χρονική μετάθεση αγώνα για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες απόπειρας χειραγώγησής του.

– Την αναβάθμιση του ρόλου της ΔΕΑΒ με τη θέσπιση «παρατηρητή αποδυτηρίων».

– Τη λήψη διοικητικών μέτρων κατά των συλλόγων και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται ή φέρουν αντικειμενική ευθύνη για την τέλεσή τους.

Για τους συλλόγους οι ποινές θα είναι από πρόστιμα και μπορεί να φτάνουν, κάτι που εξετάζεται, σε αποκλεισμό από διεθνείς διοργανώσεις. Για τα φυσικά πρόσωπα θα προβλέπεται αυστηροποίηση ποινών. Επίσης ποινές θα προβλέπονται και εναντίον ΜΜΕ που υποκινούν οι επιβραβεύουν έκνομες συμπεριφορές.

– Τη μη έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας αν δεν λειτουργήσει σε όλα τα γήπεδα το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

– Τη στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου αποκλειστικά με τακτικούς δικαστές. Τα πρωτοβάθμια όργανα θα είναι μονομελή και τα δευτεροβάθμια τριμελή. Επίσης θα προβλέπεται να ορίζονται ως «ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς», εισαγγελείς της τακτικής δικαιοσύνης.

Θέματα που αφορούν το «αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ», τη διεύρυνση του εκλογικού συστήματος της ΕΠΟ και τη δομή της διαιτησίας δεν θα περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο διότι αποτελούν αντικείμενο της διαβούλευσης με την UEFA.

Πηγή: www.soccerplus.gr