Η Σπάθα του Συστήματος

Ηλίας Σπάθας, Σάββας Θεοδωρίδης, Γιάννης Βρέντζος

Δεν μας έμαθε τίποτε καινούργιο ο Σπάθας, αλλά η διαιτησία του και των βοηθών του στην Τρίπολη προσέφερε υπηρεσία: έδειξε σε όσους είχαν την τάση να το ξεχνούν πως το Σύστημα είναι εδώ και μας βγάζει τη γλώσσα.

Ο Σπάθας ορίσθηκε να σφυρίξει το δύσκολο ματς του Ολυμπιακού στην Τρίπολη αμέσως μετά την κυκλοφορία φωτογραφίας του δίπλα στους αντιπροέδρους της πειραϊκής ομάδας και λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα προκάλεσε κατακραυγή. Ξεκάθαρη επίδειξη δύναμης.

Ο χώρος του ποδοσφαίρου κυριαρχείται από διαφθορά, εγκληματική δράση, ανομία, ατιμωρησία και νόθευση του ανταγωνισμού. Κατ” ουσίαν, διασαλεύεται το κράτος δικαίου.

Χιλιάδες οι σελίδες των δικογραφιών περί στημένων αγώνων, παράνομου στοιχηματισμού, λειτουργίας εγκληματικών οργανώσεων με κάθε είδους ποινική δράση. Αλλά και φορολογικές απάτες, πλαστογραφίες δημοσίων εγγράφων, συγκάλυψη, που έχουν ως αποτέλεσμα κάποιες ποδοσφαιρικές εταιρείες συστηματικά να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και συγχρόνως να ανταγωνίζονται άλλες οι οποίες καταβάλλουν εκατομμύρια σε φόρους. Την ίδια ώρα, ο κάθε πολίτης αντιμετωπίζει τον πέλεκυ της εφορίας για χρέη λίγων ευρώ.

Μπροστά σε όλα αυτά η Πολιτεία ούτε καν παρακολουθεί.

Η Δικαιοσύνη, εμφανώς παγιδευμένη σε Συμπληγάδες πιέσεων, κρατά εδώ και τριάμισι χρόνια στα συρτάρια της μία υπόθεση που εμπλέκει σε κακουργηματικές και πλημμεληματικές κατηγορίες 164 ανθρώπους. Εξ αυτών, οι μεν αθώοι διασύρονται αδίκως επί τόσα χρόνια, οι δε ένοχοι συνεχίζουν ανενόχλητοι την εγκληματική τους δράση. Εν τω μεταξύ, οι έρευνες ανοίγουν το δρόμο για νέες -ακόμη σοβαρότερες- διώξεις εντός των ημερών, την ώρα που οι προηγούμενες χάσκουν.

Η εκτελεστική-νομοθετική εξουσία κρύβεται πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου (που προστατεύει το άντρο της ΕΠΟ), κλείνει τα μάτια και δεν θέλει να ξέρει. Ανέχεται τη διαιώνιση της σήψης, με ανομολόγητους σκοπούς…

Υποδέχεται, μάλιστα, στους κόλπους της -στην τοπική αυτοδιοίκηση- ορισμένους από τους πλέον επιφανείς κατηγορουμένους, καθώς το Σύστημα έχει τόσο αποθρασυνθεί που δεν διστάζει να προχωρήσει και σε πρακτικές εισοδισμού. Αφού, βεβαίως, έχει απλώσει τα πλοκάμια του και στα ΜΜΕ και σε όποιον άλλον κλάδο μπορεί να το εξυπηρετήσει.

Πλανάται όποιος πιστεύει πως όλα αυτά αφορούν μόνον τα εκατομμύρια των Ελλήνων φιλάθλων. Αφορούν και όλους τους υπόλοιπους, διότι λόγω της τεράστιας προβολής του ποδοσφαίρου, η γενικευμένη ανομία εκλύεται και προς την υπόλοιπη κοινωνία, γίνεται διάχυτη ιδεολογία.

Άλλωστε, αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα δούμε πως ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, και σε επίπεδο μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά και μικρών.

Όψεις πολιτικής υπανάπτυξης…

ΥΓ: Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: Ναι, είμαι οπαδός του Παναθηναϊκού. Ναι, εργάζομαι στον ΣΚΑΪ. Αλλά αυτά έχουν σχέση με την ουσία;

Πηγή: protagon.gr