Η κατάθεση Βασάρα για «στημένους πίνακες» και ΚΕΔ

bassaras

Στην υπόθεση των «στημένων πίνακων» αλλά και στους λόγους που οδηγήθηκε εκτός ΚΕΔ το 2012, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Α.Κορέα, και στον ανακριτή διαφθοράς, Γ.Ανδρεάδη, ο Κύρος Βασάρας.

Ο υπεύθυνος ανάπττυξης δαιτησίας της ΕΠΟ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολύκροτη υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά τα επίμαχα αποσπάσματα των καταθέσεών που αποκαλύπτει η«Live Sport»:

Κατάθεση στον Αριστείδη Κορέα στις 23/1/13:

«Γιατί με απομάκρυναν»

«Συνεργάστηκα κατόπιν πρότασης της ΕΠΟ ως υπεύθυνος ανάπτυξης διαιτησίας κι εκπαίδευσης από το 2009, με σύμβαση τριετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανανέωσης ως και τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της, τον Ιούνιο το 2012, για άλλα τρία χρόνια. Το καλοκαίρι του 2011 συμπεριλήφθηκα κι ως μέλος της ΚΕΔ. Από την ΚΕΔ αποχώρησα μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ, τέλη Οκτωβρίου 2012, για τη μη ανανέωση της σύμβασής μου. Στη δε απόφαση αυτή ανακοινώθηκε Επιτροπή ΚΕΔ-ΕΠΟ με τέσσερα μέλη πρώην διαιτητές εκτός εμού και με πρόεδρο μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ».

-Ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο λόγος για την απομάκρυνσή σας;

«Παρότι η αίσθησή μου ήταν ότι θα ανανεωνόταν η συνεργασία μου με την ΕΠΟ, διότι ουδείς με ενημέρωσε για οτιδήποτε σχετικά με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων μου, ξαφνικά τον Οκτώβριο πληροφορήθηκα την αντικατάστασή μου, γεγονός που συνέπεσε με τη διαρροή-δημοσιοποίηση της από 03/09/12 εσωτερικής επιστολής μου προς την ΚΕΔ με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, ΄που εξέφραζα τις ως όφειλα τις αντιρρήσεις μου για τον τρόπο κατάρτισης των πινάκων διαιτησίας της αγωνιστικής περιόδου 2012-13, αλλά διατύπωνα και τις προτάσεις μου επί της συγκρότησης των πινάκων, έτσι ώστε να τεθούν υπόψιν της εισήγησης του προέδρου ρτης ΚΕΔ προς το Δ.Σ. της ΕΠΟ. Ακόμα ένας λόγος που συνέτεινε στην απομάκρυνσή μου είναι η κατά συρροή προσβλητικών στο πρόσωπό μου χαρακτηρισμών και ειδήσεων, χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, από το δημοσιογράφο Βαγγέλη Δουκάκο. Ουσιαστικά, επί περίπου οκτώ μήνες ο εν λόγω δημοσιογράφος μέσω της ιστοσελίδα www.diaititis.gr, της οποίας είναι ιδιοκτήτης, προδιέγραφε και συνεπικουρούσε σχεδόν καθημερινά στην αποπομπή μου από την επιτροπή της ΚΕΔ/ΕΠΟ».

-Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2012-13 ακολουθήθηκε η διαδικασία κατάρτισης των πινάκων;

«Οχι, δεν τηρήθηκε ο ίδιος τρόπος διαδικασίας. Παρά το γεγονός ότι ζητούσα επανειλημμένως, τόσο εγγράφως, όσο και προφορικά από τα άλλα δύο μέλη της ΚΕΔ, κ.Μπριάκο και Δούρο να κάνουμε μία προεργασία, πριν από την τελική συνάντηση, παρουσία των υπολοίπων μελών0μη διαιτητών, η προεργασία αυτή δεν έγινε ποτέ. Αντ” αυτών, μετά από δύο αναβολές, στις 13/8/12 αποφασίστηκε τελικώς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών μελών της ΚΕΔ. Στη συνάντηση αυτή ζήτησα να ακολουθηθεί ο τρόπος που τηρήθηκε και την περσινή σεζόν, βλέποντας ξεχωριστά κάθε κατηγορία. Η απάντηση που έλαβα από τα ως άνω μέλη της ΚΕΔ ήταν αυτολεξεί “αυτά είναι και δεν αλλάζει τίποτα”, παρουσιάζοντάς μου εκτυπωμένους ανά κατηγορία, έτοιμος προς ανάρτηση πίνακες. Για τον λόγο αυτόν απέστειλα σχετική επιστολή μου προς την ΚΕΔ/ΕΠΟ όπου κι ανέφερε αναλυτικά τις συγκεκριμένες διαφωνίες μου και την αλαζονική στάση των δύο ως άνω μελών. Από την ανάρτηση των πινάκων της 13/8/12 ως και τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου του 2012, δεν συμμετείχα σε καμία συζήτηση ή συνάντηση για τη διάρθρωση και τη συγκρότηση των υπολοίπων κατηγο0ριών αξιωματούχων διαιτησίας, γιατί κάτι τέτοιο δεν μου ζητήθηκε».

Η κατάρτιση των πινάκων με τον τρόπου που αναφέρετε έγινε πριν από τις εξετάσεις των διαιτητών;

«Οι γραπτές εξετάσεις και οι εξετάσεις βίντεο τεστ έγιναν πριν από την ανάρτηση των πινάκων. Τα αγωνιστικά τεστ έγιναν μετά».

Στις 13/8/12 εμφανίστηκε ο κύριος Σάββας στα γραφεία της ΕΠΟ και σε καταφατική περίπτωση γνωρίζετε για ποιο λόγο;

«Ναι, ο κύριος Σάββας μετέβη στα γραφεία της ΕΠΟ και υπέθεσα ότι προσήλθε προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία. Εξαρχής ενημερώνομαι ότι δεν παρίσταται ο κύριος Σαρρής, πρόεδρος της ΚΕΔ και κατόπιν ενημερώνομαι από τον πρόεδρο της ΕΠΟ (σ.σ. Σοφοκλής Πιλάβιος) ότι η διαδικασία θα γίνει χωρίς την παρουσία του προέδρου κι αντιπροέδρου κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τους τελευταίους. Σημειώνω ότι ενώ αρχικά η συνάντηση της επιτροπής της ΚΕΔ είχε οριστεί για τις 11 π.μ. τελικά πραγματοποιήθηκε με τα άλλα δύο μέλη μόνο και με καθυστέρηση περίπου δύο ωρών».

«Αλαζόνες Μπριάκος και Δούρος»

Στην κατάθεσή του στον Γιώργο Ανδρεάδη ο Κύρος Βασάρας υποστήριξε ότι οι Μπριάκος, Δούρος είχαν αλαζονική στάση και ιδιαίτερα ο πρώτος εμφανιζόταν ως ο απόλυτος άρχοντας της ΚΕΔ. Κλείνοντας την κατάθεσή του έκανε την επισήμανση ότι τους δύο διαιτητοπαράγοντες και τον Σαρρή δεν μπορεί να τους φανταστεί ως «μέλη της εγκληματικής οργάνωσης». Και στους τρεις βέβαια έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Το καλοκαίρι του 2009 προσελήφθην από την ΕΠΟ με τριετή σύμβαση έργου προκειμένου να ασχοληθώ ως υπεύθυνος ανάπτυξης διαιτησίας, ποδοσφαίρου κι εκπαίδευσης {…} Τη σεζόν 2010-11 μου ανατέθηκε από την ΕΠΟ η επιπλέον αρμοδιότητα του ορισμού παρατηρητών της Α” Εθνικής. Αυτό γινόταν με το δικαίωμα της τελικής επικύρωσης από τον τότε πρόεδρο της ΚΕΔ κ.Τεροβίτσα. Το 2011 ορίστηκα ως μέλος της ΚΕΔ και συμμετείχα επίσημα στην κατάθεση των πινάκων τόσο στη σεζόν 2011-12, όσο και στη σεζόν 2012-13. Συμμετείχα επίσης στην κατάρτιση των πινάκων και τη σεζόν 2009-10, έχοντας συμβουλευτικό ρόλο. Στη σεζόν αυτή χρειάστηκαν περίπου δύο ημέρες εργασίας για την κατάρτιση των πινάκων όλων των κατηγοριών, ενώ για την περίοδο 2011-12 χρειάστηκε επίσης μία ολόκληρη μέρα από το πρωί ως τις 16:00. Την περίοδο 2011-12 η επιλογή των διαιτητών έγινε βασικά από τα τρία μέλη της ΚΕΔ που ΄ταν πρώην διαιτητές, κατόπιν συζήτησης, στην οποία ο καθένας εξέφραζε την άποψή του ή τις αντιρρήσεις του για κάποιον διαιτητή. Υπήρξαν περιπτώσεις που εγώ είχα αντίθετη άποψη από τα υπόλοιπα δύο μέλη, αλλά η επιλογή γινόταν κατά πλειοψηφία κι αυτό ήταν σεβαστό από μένα. Υπήρχαν και περιπτώσεις που διαφωνούσε κάποιο άλλο μέλος και η πλειοψηφία σχηματιζόταν από εμένα και κάποιο άλλο μέλος-πρώην διαιτητή της ΚΕΔ.

Κατά τη σεζόν 2011-12 μου είχαν ανατεθεί τα καθήκοντα του ορισμού των διαιτητών της Α” Εθνικής, τα οποία κι άσκησαν μέχρι και τα μέσα περίπου Ιανουαρίου 2012, οπότε παύτηκα από αυτά χωρίς ποτέ να μου δοθεί ποτέ κάποια εξήγηση από τον πρόεδρο της ΚΕΔ, τον κ.Σαρρή, αλλά και χωρίς να μπορέσω να καταλάβω τα αίτια της απόφασης αυτής. Οι υπόλοιπες αρμοδιότητες μου σε θέματα εκπαίδευσης, αλλά και η ιδιότητά του ως μέλος της ΚΕΔ διατηρήθηκαν. Κατά το μικρό αυτό διάστημα που όριζα τους διαιτητές της Α” Εθνικής δεν δέχτηκα ποτέ οποιαδήποτε πίεση σχετικά με τον ορισμό κάποιου διαιτητή είτε μέσα από την ΕΠΟ, είτε από την ΚΕΔ, είτε από οποιονδήποτε παράγοντα ΠΑΕ».

Καμία διάθεση προεργασίας

«Ως προς τους πίνακες της σεζόν 2012-13 δεν υπήρξε καμία διάθεση προεργασίας και συζήτησης από τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔ για την κατάρτιση των πινάκων των διαιτητών, σε αντίθεση με όσα είχαν γίνει τις προηγούμενες σεζόν που προανέφερα. Η υπογραφή μου στους πίνακες διαιτητών της Α” Εθνικής έγινε μετά την ανάρτηση αυτών στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ και μόνο επειδή μου ζητήθηκε, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου προεπιλογής διαιτητών στην Αθήνα, προκειμένου να επικυρωθούν ως προς την ορθή αναγραφή των ονομάτων των διαιτητών στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ πριν να λάβει χώρα το Δ.Σ. αυτής. Επειδή λοιπόν εγώ βάζοντας την υπογραφή μου στον πίνακα δεν είχα ταυτόχρονα τη δυνατότητα να εκφράσω άνω σε αυτόν τη διαφωνία μου ως προς τον τρόπο κατάρτισης αυτού και της αιτιολογίας των διαφωνιών μου, επέλεξα με την από 03/09/12 επιστολή μου να ενημερώσω τον πρόεδρο της ΚΕΔ για να έχει ξεκάθαρη γνώμη για το τι έγινε κι ελπίζοντας ως πρόεδρος της ΚΕΔ να προβεί σε τυχόν περαιτέρω ενέργειες.

Η παραπάνω επιστολή διέρρευσε στα ΜΜΕ και συνέπεσε με την απομάκρυνσή μου από την ΚΕΔ, την οποία βάσει όσων είχαν προηγηθεί (περικοπή αρμοδιοτήτων μου στον ορισμό διαιτητών, διαφωνία στην κατάρτιση των πινάκων διαιτησίας) τη θεωρούσα πολύ πιθανή. Επειδή λοιπόν η διαρροή της επιστολής στα ΜΜΕ προκάλεσε μία σειρά εκπομπών κι αναφορών που στρέφονταν κατά του νέου προέδρου της ΕΠΟ, του κ.Σαρρή κι επειδή με τον τρόπο αυτόν εμφανιζόμουν να καταγγέλω τον τελευταίο κι ενώ ακούγονταν διάφορες ανακρίβειες σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα, έκρινα αναγκαίο να στείλω ένα νέο email στον κ.Σαρρή τον Ιανουάριο του 2013, προκειμένου να του εξηγήσω ότι δεν είχα καμία σχέση με τη διάδοση των παραπάνω ανακριβειών κι ότι ο αποκλεισμός σκοπός μου ήταν η ενημέρωσή του για όλα όσα είχαν γίνει. Το θεώρησα αναγκαίο λόγω της θέσης μου ως μέλος της επιτροπής διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ και της νέας θέσης του κ.Σαρρή ως προέδρου της ΕΠΟ που αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.

Ως προς προς το θέμα του βοηθού διαιτητή της Α” Εθνικής Παναγιώτη Αργυρού ο οποίος περιελήφθη συμπληρωματικά όπως μου αναφέρετε, στους πίνακες βοηθών της Β΄ Εθνικής τον Οκτώβριο του 2012, δηλαδή με την πρώτη ανάρτηση των πινάκων που είχε γίνει τον Αύγουστο του 2012 και στους οποίους δεν περιλαμβανόταν, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι μία τέτοια ενέργεια που αφορούσε σε συμπλήρωση των ήδη ανακοινωθέντων πινάκων απαιτούσε απόφαση-εισήγηση της ΚΕΔ και πιθανή ανακοίνωση-έγκριση του λόγου της αλλαγής. Δεν θυμάμαι ποτέ να έχει μπει διαιτητής εκ των υστέρων στους πίνακες χωρίς αιτιολόγηση».

Η στάση των Μπριάκου, Δούρου

«Οσον αφορά τα άλλα δύο μέλη της ΚΕΔ, τους κ.κ. Μπριάκο, Δούρο, θεωρώ ότι έχουν κάνει πολλά λάθη στην προσπάθειά τους να αναρριχηθούν σε θέσεις παραγόντων διαιτησίας και με ιδιαίτερα αλαζονική στάση να προσπαθούν χωρίς διάλογο να εφαρμόζουν απόψεις οι οποίες είναι αντίθετες με τη δική μου και μιλώ για το διάστημα από τη στιγμή που είμαστε στην επιτροπή διαιτησίας. Ιδιαιτέρως ο κ.Μπριάκος είχε πάρει μία αλαζονική στάση κι εμφανιζόταν ως ο απόλυτος άρχοντας της ΚΕΔ και δεν γνωρίζω αν πολλές από τις αποφάσεις του ή κινήσεις του γινόντουσαν εν γνώσει του εκάστοτε προέδρου της ΚΕΔ ή της ΕΠΟ.

Αποδείχτηκε σήμερα ότι πολλές από τις εισηγήσεις-αποφάσεις με σκοπό την προοπτική ανάπτυξης αναιρέθηκαν με αποτέλεσμα πολλοί διαιτητές να σταματήσουν και τελικά αυτή τη στιγμή να έχουν παγώσει αυτές οι προτάσεις με προοπτική να μην ισχύσουν, αλλά δυστυχώς όμως οι διαιτητές έχουν σταματήσει.

Οσον αφορά τον τότε πρόεδρο της επιτροπής διαιτησίας, τον κ.Σαρρή, θεωρώ ότι προέβη σε αρκετά λάθη, τα οποία προήλθαν από ανακριβείς και πολλές άνευ λογικής προτάσεις από τα άλλα δύο μέλη της ΚΕΔ. Οσον αφορά τα λάθη που προανέφερα ότι έχουν κάνει οι Δούρος, Μπριάκος και Σαρρής, θεωρώ ότι δεν έγιναν από δόλο και δεν μπορώ να φανταστώ τους συγκεκριμένους ανθρώπους ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης».

Πηγή: www.soccerplus.gr