Οι κανονισμοί προβλέπουν πειθαρχική δίωξη για χειρονομίες

700870_aek_olympiakos_kypello_ellados_iconpresskostas_makrydhmas_pereir_11-03-2015

Άσκηση πειθαρχικής δίωξης στον προπονητή του Ολυμπιακού Βίτορ Περέιρα, τον ποδοσφαιριστή Κασάμι αλλά και τον ΟΣΦΠ προβλέπεται από τον πειθαρχικό κώδικα εφόσον κριθεί ότι υφίσταται το αδίκημα της «ανάρμοστης διαγωγής» προς τους θεατές του αγώνα κυπέλλου με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 του πειθαρχικού κώδικα που αφορά τις ποινές σε ποδοσφαιριστές και σύμφωνα με το άρθρο 25 για δυσφήμιση του αθλήματος, παρότι για τις χειρονομίες των δύο προσώπων δεν υπήρξε ούτε αποβολή, ούτε αναγραφή στο φύλλο αγώνα από τον διαιτητή Καλογερόπουλο.

Ωστόσο οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης ξεπερνιούνται από την πρόβλεψη που υπάρχει στο άρθρο 10 παρ. 6 εδάφιο στ’ και αναφέρει ότι «η χρήση οπτικών μέσων (π.χ. βίντεο, φωτογραφίες) ως αποδεικτικού υλικού επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας από οποιαδήποτε ΠΑΕ της ίδιας κατηγορίας αποκλειστικά και μόνο στις εξής περιπτώσεις: Α) Διαπίστωση λανθασμένης αναγραφής υπαίτιου ποδοσφαιριστή. Β) Παράβαση η οποία διεπράχθη και δεν τιμωρήθηκε από τον διαιτητή διότι διέλαθε της προσοχής του. Στις περιπτώσεις αυτές είναι υποχρεωτική η κλήση σε απολογία.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 35 παρ.1  του Πειθαρχικού Κώδικα, ο «ποδοσφαιρικός εισαγγελέας» της ΕΠΟ είναι σε θέση να ασκήσει πειθαρχικές διώξεις για παραβάσεις διατάξεων των κανονισμών και του καταστατικού της ΕΠΟ που «δεν έχουν αναγραφεί στο φύλλο αγώνα και έχουν περιέλθει στην γνώση του από γεγονότα και δηλώσεις που καλύπτονται από τα ΜΜΕ».

Οι ποινές

Η περίπτωση του Κασάμι εμπίπτει στο άρθρο 10 παρ 1 του πειθαρχικού κώδικα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς σε φιλάθλους που προβλέπει ποινή αποκλεισμου μιας αγωνιστικής.

Η περίπτωση του Περέιρα εμπίπτει στο άρθρο 12 περί ποινών σε αξιωματούχους και προβλέπει ποινές απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους, στα γήπεδα και στέρηση δικαιώματος οποιασδήποτε δραστηριότητας σε σχέση με το ποδόσφαιρο.

Στο άρθρο 25 περί δυσφήμισης του αθλήματος του ποδοσφαίρου το ύψος των παραπάνων ποινών προσδιορίζεται σε «τουλάχιστον τρεις μήνες».

Πηγή: www.soccerplus.gr