ΕΠΟ και ομάδες είπαν την αλήθεια στην UEFA;

ImageHandler.ashx

Η ΕΠΟ και οι σύλλογοι που δηλώθηκαν ότι θα αγωνιστούν στην Ευρώπη, ενημέρωσαν την UEFA για το αν εμπλέκονται σε υποθέσεις που ερευνά η δικαιοσύνη;

Το θέμα είναι τεράστιο, όμως διαπιστώνεται για πολλοστή φορά ότι δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.

Το SDNA, η ύψιστη αποστολή του οποίου είναι να μην κρύβει τα σκουπίδια κάτω απ’ το χαλάκι και να αναδεικνύει την αλήθεια, όσο και αν αυτή δεν αντέχεται, θέτει σήμερα ευθέως ορισμένα ερωτήματα, διότι για το συγκεκριμένο μείζον θέμα, συναντά παντού κλειστά στόματα.

Σύμφωνα με το Καταστατικό και τους Κανονισμούς της UEFA, η ΕΠΟ ή/και οι ομάδες που κέρδισαν την έξοδό τους στην Ευρώπη, υποχρεούνται να δηλώσουν στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία το αν κάποια από αυτές τις ομάδες, κάποιο φυσικό πρόσωπο της ομάδας, κάποιος υπάλληλος ή κάποιος παίκτης της, εμπλέκονται σε υποθέσεις για τις οποίες έχει ξεκινήσει έρευνα από τη δικαιοσύνη και έχουν να κάνουν με χειραγώγηση αγώνων.

Η UEFA, έχει το δικαίωμα να πετάξει ομάδες εκτός των διοργανώσεων της, ακόμα και για προληπτικούς λόγους και για διάστημα ενός χρόνου, όπως είχε πράξει και στην περίπτωση της Φενέρμπαχτσε το καλοκαίρι του 2011, όταν οι Τούρκοι αποβλήθηκαν από το Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς να υπάρχει έστω μια πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, είτε αθλητικού, είτε ποινικού δικαστηρίου! Αυτό γίνεται για να προστατευτούν οι διοργανώσεις της UEFA και να μην γίνονται άνω-κάτω μεσούσης της σεζόν, στην περίπτωση που προκύψουν τελικά στο μεσοδιάστημα καταδικαστικές αποφάσεις.

Η ΕΠΟ δήλωσε την Δευτέρα 8/6 στην UEFA, ότι στις δύο διασυλλογικές διοργανώσεις της θα αγωνιστούν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Αστέρας Τρίπολης, ο Ατρόμητος και ο ΠΑΟΚ.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν τα εξής δεδομένα:

-Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, διώκεται από τη δικαιοσύνη για διάφορα αδικήματα, μεταξύ των οποίων για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» η οποία φέρεται να δρούσε στο χώρο του ποδοσφαίρου και για ηθική αυτουργία σε «δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα». Η εμπλοκή του αποκλειστικά σε ό,τι έχει να κάνει με αγώνες του Ολυμπιακού, είναι για τα παιχνίδια Ολυμπιακός-Βέροια 3-0 (σεζόν 2012-13) και Ολυμπιακός-Ατρόμητος 2-1 (σεζόν 2014-15). Τις προσεχείς ημέρες θα απολογηθεί ενώπιον του ειδικού ανακριτή διαφθοράς.

-Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γιώργος Σπανός, καθώς και ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Γιάννης Αγγελόπουλος, διώκονται για ηθική αυτουργία σε «δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα», για το ματς Ολυμπιακός-Ατρόμητος 2-1 (σεζόν 2014-15). Αμφότεροι έχουν απολογηθεί στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς και έχουν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

-Ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης, Γιώργος Μποροβήλος και ο εκ των μεγαλομετόχων της ομάδας, Δημήτρης Μπάκος, κατηγορούνται για «δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα» (πλημμεληματικού χαρακτήρα) για τους αγώνες της σεζόν 2010-11: Αστέρας-Κέρκυρα 0-2, Πανσερραϊκός-Αστέρας 0-1, Καβάλα-Αστέρας 1-0 (χωρίς να έχει επιτευχθεί ο σκοπός) και Αστέρας-Ολυμπιακός Βόλου 2-1. Και για τους δύο υπάρχει πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών να παραπεμφθούν σε δίκη και αναμένεται το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου. Από την αθλητική δικαιοσύνη ο Γιώργος Μποροβήλος και ο Αστέρας Τρίπολης έχουν απαλλαχθεί.

Συνεπώς, φυσικά πρόσωπα που εκπροσωπούν τις τρεις από τις πέντε ΠΑΕ που δηλώθηκαν ότι θα αγωνιστούν στα ευρωπαϊκά κύπελλα της νέας σεζόν, εμπλέκονται σε υποθέσεις χειραγώγησης αγώνων που ερευνά η δικαιοσύνη.

Τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα:

Α) Η ΕΠΟ ή/και οι προαναφερόμενες ομάδες, δήλωσαν στην UEFA την εμπλοκή των παραπάνω φυσικών προσώπων στις υποθέσεις που ερευνά η δικαιοσύνη;

Β) Στην «φόρμα κριτηρίων εισαγωγής σε διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA» της σεζόν 2015-16, η ΕΠΟ ή/και οι ομάδες ανέφεραν τα παραπάνω αληθινά περιστατικά, όπως υποχρεούνται να κάνουν βάσει του Καταστατικού και των Κανονισμών της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας;

Γ) Οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ που δεν αντιμετωπίζουν ανάλογα ζητήματα, δεν ενδιαφέρονται να μάθουν αν οι ανταγωνιστές τους λειτούργησαν σύννομα και βάσει των κανονισμών; Δεν θεωρούν ότι έχουν έννομο συμφέρον;

Δ) Οι ΠΑΕ Παναιτωλικός, Ξάνθη και Πλατανιάς που τερμάτισαν στην 7η, 8η και 9η θέση αντίστοιχα (ο 6ος ΠΑΣ Γιάννινα δεν έχει άδεια), δεν ενδιαφέρονται να μάθουν αν οι ανταγωνιστές τους λειτούργησαν σύννομα και βάσει των κανονισμών; Δεν θεωρούν ότι έχουν έννομο συμφέρον;

Πιστοί στις αρχές μας να προσφέρουμε πάντα το πιο πλήρες και εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ, καθώς και για του λόγου το αληθές όλων όσων αναφέραμε παραπάνω, ώστε να μην υπάρξει έστω ένας που να ισχυριστεί ότι γράφουμε πράγματα από το κεφάλι μας για να δημιουργήσουμε πρόβλημα στις ομάδες, παραθέτουμε προς ενημέρωσή σας όλες τις διεθνείς διατάξεις που αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα:

·        Άρθρο 50, παράγραφος 3 του Καταστατικού της UEFA

«Η εισαγωγή σε μία διοργάνωση της UEFA ενός μέλους της ομοσπονδίας ή μίας ομάδας, η οποία άμεσα ή έμμεσα εμπλέκεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα αποσκοπεί στη διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, μπορεί να είναι αρνητική με άμεση ισχύ, με την επιφύλαξη για τυχόν πειθαρχικά μέτρα».

·        Κανονισμός Champions League (αλλά και Europa League) – Έκδοση 2015-2016.

«Για να υπάρχει η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μία διοργάνωση, οι ομάδες πρέπει: Να μην έχουν εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα, από την έναρξη ισχύος του Άρθρου 50(3) του καταστατικού της UEFA, δηλαδή από τις 27 Απριλίου 2007, σε οποιαδήποτε δραστηριότητα αποσκοπεί στη διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο και να επιβεβαιωθεί αυτό στην διοίκηση της UEFA εγγράφως. Εάν, βάσει όλων των περιστατικών και πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της, η UEFA καταλήγει στο ότι ένας σύλλογος έχει εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα αποσκοπεί στη διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, η UEFA θα ξεκαθαρίσει ότι ένας τέτοιος σύλλογος δεν μπορεί να συμμετέχει στην διοργάνωση. Η συγκεκριμένη απαγόρευση ισχύει μόνο για μία ποδοσφαιρική περίοδο. Κατά την λήψη της απόφασης, η UEFA μπορεί να επικαλεστεί, αλλά δεν είναι απαραίτητο, απόφαση ενός εθνικού ή διεθνούς αθλητικού οργανισμού, διαιτητικού δικαστηρίου ή πολιτικού δικαστηρίου. Η UEFA μπορεί να απόσχει από την οποιαδήποτε απαγόρευση σε ομάδα να μην μπορεί να συμμετέχει σε μία διοργάνωση αν η UEFA έχει πεισθεί ότι ο αντίκτυπος της απόφασης που έχει ληφθεί από έναν εθνικό ή διεθνή αθλητικό οργανισμό, διαιτητικό δικαστήριο ή πολιτικό δικαστήριο έχει ήδη ως αποτέλεσμα να εμποδίσει τον σύλλογο από την συμμετοχή του σε μία διασυλλογική διοργάνωση της UEFA».

·        Άρθρο 6 Κανονισμού Champions League (και Europa League) – Καθήκοντα Συλλόγων

«Με την είσοδο στην διοργάνωση, οι σύλλογοι που συμμετέχουν συμφωνούν: α) Να ενημερώνουν την διοίκηση της UEFA γραπτώς, εντός 14 εργάσιμων ημερών, σχετικά με γεγονότα και πληροφορίες που σχετίζονται με τα κριτήρια εισαγωγής (βλέπε παράγραφο 4.01) που έχουν τροποποιηθεί από την συμμετοχή του σωματείου  (συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που επηρεάζουν τα επίσημα έγγραφα εισόδου). β) Να ενημερώνουν την διοίκηση της UEFA για οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία που κινήθηκε κατά του συλλόγου ή/και των παικτών του ή/και των υπαλλήλων του ή/και το επαγγελματικό πρωτάθλημα για φερόμενη διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και άνοιξε από τις κρατικές αρχές κατά του συλλόγου ή/και των παικτών του ή/και των υπαλλήλων του με βάση τον ποινικό κώδικα».

·        Φόρμα κριτηρίων εισαγωγής σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA – 2015/16

«Ο υπογράφων, εκ μέρους και για λογαριασμό του προαναφερομένου συλλόγου ή το αντίστοιχο μέλος της ομοσπονδίας επιβεβαιώνει ότι ο προαναφερθέντας σύλλογος δεν έχει εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα αποσκοπεί στη διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο από τις 27 Απριλίου 2007. Αν ο υπογραφών είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το ανωτέρω στοιχείο παρακαλούμε να δώσετε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που έχετε στη διάθεσή σας, οι οποίες έχουν σχέση με οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα περιλαμβάνει τον σύλλογό σας.
Αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώνει την διοίκηση της UEFA γραπτώς, εντός 14 εργάσιμων ημερών, σχετικά με γεγονότα και πληροφορίες που σχετίζονται με τα κριτήρια εισαγωγής που έχουν αλλάξει από την υπογραφή του παρόντος εντύπου μέχρι το τέλος του Champions League 2015/16, Europa League 2015/16 , UEFA Youth League 2015/16 και εφόσον συμμετέχει στο UEFA Super Cup 2016 (συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που επηρεάζουν τα επίσημα έγγραφα εισόδου) και πιο συγκεκριμένα, σχετικά με: α) οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία που κινήθηκε κατά του συλλόγου ή/και των παικτών του ή/και των υπαλλήλων του ή/και το επαγγελματικό πρωτάθλημα για φερόμενη διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό επίπεδο, β) οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και άνοιξε από τις κρατικές αρχές κατά του συλλόγου ή/και των παικτών του ή/και των υπαλλήλων του με βάση τον ποινικό κώδικα».

Πηγή: www.sdna.gr