Δίωξη σε 16 άτομα για εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο

ston-eisaggelea-gia-ta-stimena-podosfairikoi-paragontes

Για κακουργήματα σχετικά με εγκληματική οργάνωση που δρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αποκομίζει τεράστια κέρδη στήνοντας αγώνες διώκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, δυο παράγοντες ποδοσφαιρικών ομάδων (ΠΑΕ), 4 παράγοντες της ΕΠΟ, δυο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ), τρεις διαιτητές και πέντε μέλη άλλης επιτροπής.

Η δίωξη αφορά 16 άτομα από το χώρο του ποδοσφαίρου και αφορά , σύμφωνα με την Εισαγγελία η οποία δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των κατηγορουμένων, δράση εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε ποδοσφαιρικούς αγώνες, αποκόμιζε τεράστια κέρδη από το στοίχημα και ωφέλησε ή κατέστρεψε οικονομικά ποδοσφαιρικές ομάδες.

Αυτά αναφέρονται στο πόρισμα των εισαγγελέων Αρ. Κορέα και Ελένης Σίσκου που στρέφεται κατά16 κατηγορούμενων στους οποίους άσκησαν ποινικές διώξεις για σειρά κακουργηματικών πράξεων ολοκληρώνοντας την έρευνα τους για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Άσκησαν ποινικές διώξεις για:

-Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

-Απάτη κατά συναυτουργία, κατ’ έξακολούθηση, συνήθεια και επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος

-Απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ΄ έξακολούθηση με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος κατ ‘ επάγγελμα και συνήθεια

-Δωροδοκία και δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος (ειδικός ποινικός νόμος).

Οι εισαγγελείς στο πόρισμά τους που αριθμεί 173 σελίδες εκτιμά ότι είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση που όριζε διαιτητές σε συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες προκειμένου να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξαιτίας της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, υπήρξαν ποδοσφαιρικές ομάδες οι οποίες υποβιβάστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα, οι ομάδες που ευνοήθηκαν, σύμφωνα με το πόρισμα, κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ καθώς ήταν ψηλά στην κατάταξη, συμμετείχαν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι έπεσαν θύματα απάτης οι φίλαθλοι που στοιχημάτιζαν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες πιστεύοντας ότι παρακολουθούν ένα πρωτάθλημα που δεν είναι στημένο.

Στα συμπεράσματά του ο απερχόμενος αθλητικός εισαγγελέας βασίστηκε κυρίως στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και στις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν, μεγάλα αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο πόρισμα.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ερευνήθηκε από το 2011 ως το 2013.

Ποιοι κλήθηκαν ως ύποπτοι

Οι εισαγγελείς εξέτασαν ως υπόπτους συνολικά 16 άτομα. Μεταξύ αυτών ήταν ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Β. Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Λεβαδειακού, Γ, Κομπότης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ. Σαρρής, 3 ακόμη στελέχη της ΕΠΟ (Α. Σταθόπουλος, Θ.Κουρίδης, Γ.Παπακωνσταντίνου), στελέχη της ΚΕΔ (Θ. Μπριάκος, Γ. Δούρος) καθώς και νυν διαιτητές (Aμπάρκιολης, Ιωαννίδης, Καμπαξής).

Πηγή: www.capital.gr